wormen in de darmen

Zo herkent u wormen in de darmen?

Wat zijn wormen in de darmen?

In uw darmen kunnen zich parasieten bevinden. Parasieten kunnen eencellig of meercellig zijn. Zijn ze meercellig? Dan zijn het kleine wormen die in uw darmen zitten. U kunt besmet zijn met wormen zonder dat u er last van heeft. Maar in de meeste gevallen ondervinden mensen wel klachten van deze parasieten. Wij vertellen u er graag meer over in dit blog.

Hoe wordt u besmet?

In Nederland worden mensen vooral besmet met de aarsmade. Deze komt met name bij kinderen veel voor. Ongeveer 10 tot 14% van de kinderen is hiermee besmet. In zandbakken, speeltuinen en parken kunnen jonge kinderen in aanraking komen met de ontlasting van honden en katten. Als ze hiermee in contact komen, kunnen ze worden besmet met de spoelworm. Ook is het mogelijk om in het buitenland een worminfectie op te lopen.

Hoe herkent u de wormen?

Wormen in de darmen zijn vaak terug te vinden in de ontlasting. U moet hiervoor wel goed kijken. De wormen zijn namelijk zeer klein. Soms ziet u witte draadjes of kleine witte bolletjes in de ontlasting. Dit kunnen parasieten zijn. Het is ook mogelijk dat de wormen nog een beetje bewegen. In een lab kan uw ontlasting worden onderzocht op de aanwezigheid van parasieten. Aan de hand van de wormeitjes kan worden vastgesteld welke wormen zich in uw darmen bevinden.

Soorten wormen

In uw darmen kunnen zich verschillende soorten wormen bevinden. Daarom kunt u uw ontlasting onder andere laten onderzoeken op de volgende wormsoorten:

  • De aarsmade (Enterobius vermicularis)
  • De zweepworm (Trichuris trichiura)
  • De spoelworm (Ascaris lumbricoides)
  • De hondenspoelworm (Toxocara canis)
  • De kattenspoelworm (Toxocara cati)
  • De mijnworm (Ankylostoma duodenale)
  • De lintworm (Taenia solium)

Wilt u weten of uw darmklachten worden veroorzaakt door wormen in uw darmen? Dan kunt u online een wormen test bestellen.

Wilt u meer lezen over uw gezondheid? Bekijk dan ook eens de andere blogs van Centerpoints over dit thema!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *