Zelfhulpboeken overbodig?

Veel mensen zien niet het belang in van jezelf goed voelen. Of ze zien wel in dat ze zich niet goed voelen, maar hebben niet de kracht om daar iets aan te doen. Vaak is het zo dat als mensen hun problemen accepteren, dat ze dan hulp gaan zoeken. Meestal wordt er dan eerst gezocht naar hulp die niet te moeilijk te krijgen is, zoals een boek. De verkoop van zelf hulp boeken is dan ook niet laag. Maar het hoeft niet slecht met je te gaan als je interesse hebt in zelf hulp boeken. Veel mensen onderschatten de nuttig tips die dat soort boeken kunnen geven. Voor sommige mensen zijn dat soort boeken zelfs echte life savers, en veranderd hun  kijk op het leven door de visie van andere mensen omschreven in boeken.

Zelfontwikkeling en zelfondersteuning

Misschien is het handiger om te praten over zelf management boeken, of misschien over talent ondersteuning. Deze termen geven een iets minder negatieve inslag bij sommige mensen. Ik persoonlijk kijk op een positieve manier tegenover alle boeken die zelf ontwikkeling willen ondersteunen. Vooral omdat er nog wel een grote groep mensen is die niet de middelen hebben om op een andere manier hulp te zoeken dan via zelf hulp of persoonlijke ondersteuningsboeken. Een coach of psychotherapie is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Lees verder over de verschillende mogelijkheden).

Te hoge drempel

Voornamelijk is het probleem dat de drempel veel te hoog ligt. Er is namelijk de angst aanwezig dat er iets mis met je moet zijn, als je toegeeft en hulp zoekt bij bijvoorbeeld een psycholoog. Maar dat is helemaal niet zo! Mensen krijgen deze irrationele gedachten op een bepaalde manier wel vaker, en dit is een van de hoofd redenen waarom zelf ontwikkeling vaak op een laag pitje wordt gezet. Nederlander hebben de nuchtere gedachte dat alles maar goed is, of maar goed moet zijn zoals het is, dat je dat moet accepteren, en dat je helemaal niet moet gaan zeuren en moeite moet gaan doen om dingen beter te maken, want dat is helemaal niet nodig.

Te weinig aandacht voor zelfontwikkeling

Ook op het gebied van werk geld deze gedachtegang. Daarom wordt er minder veel verdiept in talenten en in passies dan zou moeten, naar mijn mening. Ik vind het belangrijk dat mensen hun talenten ontwikkelen, en ik ben niet de enige. Er zijn best veel bedrijven die hetzelfde vinden als ik, en die willen investeren in de talenten van jonge werknemers. Zij geven prioriteit aan het ontwikkelen van persoonlijke waarden als bijvoorbeeld leiderschapskwaliteiten. Dit soort bedrijven, zoals u bijvoorbeeld vindt op de website rightplacement.nl, zorgen dat mensen eerst ervaren waar ze zichzelf nog zouden kunnen ontwikkelen en dat ze dit zelf ontdekken.

Positieve ondersteuning

Ze ondersteunen dus mensen op allerlei gebieden. In mijn optiek is dit iets zeer positiefs, en zouden bedrijven moeten uitgeven op hun werknemers dergelijke cursussen en trainingen te laten ondernemen. Immers, als men positiever in het leven staat, dan heeft dat effecten op allerlei gebieden. Zo kan ontwikkeling op privé gebied een positief effect of de werk effectiviteit hebben. Dit zorgt dan weer voor een beter gevoel over jezelf, wat zorgt voor een gelukkigere privé situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *