Wat u moet weten over nulurencontracten

Do’s en don’ts van een nulurencontract

Wat is een nulurencontract? En waar moet u op letten als u een werknemer een nulurencontract wilt aanbieden? Wij hebben hieronder een aantal aandachtspunten voor u op een rijtje gezet. Een nulurencontract is een flexibel contract waarin u geen afspraken met uw werknemer maakt over het aantal uren dat hij of zij werkt. Dat is een goed en uiterst flexibel idee. Maar er gelden voor een dergelijk contract wel een aantal spelregels die we hier graag met u delen. Teveel gedoe voor u? Overweeg dan een overstap naar een payrollbedrijf.

1. Na een half jaar recht op vaste uren

Geeft u een (nieuwe) werknemer een nulurencontract? Dat is een prima idee. Het biedt u veel flexibiliteit. Maar dat voordeel geldt slechts voor de periode van een half jaar. Houd er dus rekening mee dat u uw flexibele werknemer na een half jaar meer vastigheid moet bieden door hem of haar een vast aantal uren te geven en die uren ook te betalen. Het gaat hierbij om het gemiddelde aantal uren dat de werknemer in drie maanden bij u gewerkt heeft.

2. Drie werkuren betalen per oproep

Een nulurencontract houdt niet in dat u nul uren hoeft uit te betalen. Als u een werknemer oproept om te komen werken, bent u verplicht om hem of haar voor minimaal drie uren uit te betalen. Ook als er slechts maar een uur werk verricht is.

3. Verplicht doorbetalen bij ziekte en verlof

Ziekte of verlof van uw werknemer met een nulurencontract? In geval van ziekte bent u verplicht minimaal 70% van het gemiddelde loon over de ingeroosterde uren uit te betalen. Is dit bedrag lager dan het minimumloon? Dan moet u het minimumloon uitbetalen. En niet te vergeten: uw medewerker heeft ook recht op een vakantietoeslag van 8% van het brutosalaris en een bepaald aantal vakantiedagen.

5. Nulurencontract beëindigen

U kunt een nulurencontract niet op elk willekeurig moment beëindigen. U heeft namelijk een arbeidsovereenkomst afgesloten met uw werknemer. U bent daar dan ook aan gebonden. Wanneer kunt u een nulurencontract dan wel beëindigen? Dat kan alleen als het contract volgens de ontslagregels is opgezegd of van rechtswege afloopt.

Geen zorgen meer over personeelszaken? Maak gebruik van payroll

Zoals u kunt lezen, is een nulurencontract niet geheel zonder verplichtingen. Bovendien is deze oplossing slechts van tijdelijke aard. Houd hier dus rekening mee als u een werknemer een nulurencontract aanbiedt. Vindt u alle regels rondom het aannemen en inhuren van personeel ingewikkeld of lastig? Kost het u teveel tijd en concentreert u zich liever op het ondernemerschap en de groei van uw onderneming? Dan kunt u overwegen om uw personeelszaken uit te besteden en gebruik te maken van payroll. De zorg voor arbeidscontracten ligt dan niet meer bij u. Het payrollbedrijf neemt dit dan geheel van u over. Dat is dus een grote zorg minder!