Voorkom RSI

Heeft u last van RSI of bent u bang dat u te weinig doet om dit te voorkomen? Er zijn tegenwoordig veel betaalbare producten op de markt die u goed op weg kunnen helpen om RSI te voorkomen. Daarnaast zijn er allerlei makkelijk toepasbare tips en trucs, waardoor u uw werkplek meer ergonomisch verantwoord maakt.

We vallen maar direct met de deur in huis; denk eens aan uw werkhouding! Wanneer u onderuitgezakt aan uw bureau zit, bouwt er ontzettend veel spanning op in bepaalde spiergroepen in uw onderrug. Ook kan een verkeerde houding slecht zijn voor uw nek. Een paar simpele tips om dit te voorkomen zijn dat uw computerscherm recht voor u moet staan, in een goede hoek. Hier zijn ook handige monitorverhogers voor op de markt die aanzienlijk bijdragen aan een prettige en ergonomische werkhouding. Door de monitor op de juiste manier voor uw ogen te plaatsen, dwingt u uw lichaam rechtop in de stoel te gaan zitten met een hoek van 90 graden. Hierbij houdt u uw voeten op de grond.

Ergonomische muis en -toetsenbord

Verder zijn een muis en toetsenbord niet weg te denken uit het kantoor. Ergonomie staat vreemd genoeg bij geen enkele computerfabrikant hoog in het vaandel. Zo bent u dus aangewezen op de esthetisch prachtig uitziende computerhulpmiddelen, die ergonomisch gezien zwaar te wensen over laten. Gelukkig zijn er wel een aantal goede oplossingen op de markt die bijdragen aan een goede, ergonomisch verantwoorde werkhouding die bovendien erg betaalbaar zijn.

Voordelen van een ergonomisch split toetsenbord

Een split toetsenbord helpt RSI te voorkomen door spierspanningen te voorkomen. Ook een ergonomische muis draagt bij aan een goede houding door uw hand in een zijwaartse, meer natuurlijke wijze te laten bewegen. Tegenwoordig zijn deze ergonomische hulpmiddelen te gebruiken op alle computers en hoeft u dus niet bang te zijn dat uw computer niet compatible is.

Beweging is ook belangrijk

Naast alle hulpmiddelen en een goede houding is vooral beweging belangrijk. Neem daarom voldoende rust van uw werkzaamheden en plan af en toe een wandelingetje in. Tussen de middag is een wandeling niet verkeerd, maar ook tijdens de werkuren kan een wandeling naar de waterkoeler al een prettige afwisseling zijn om even uw spieren te ontlasten. Wanneer u toch bij de waterkoeler staat, kunt u meteen een glas water halen, want water draagt erg goed bij aan het afvoeren van afvalstoffen.

Denk aan een opgeruimde werkplek

Ook draagt een opgeruimde werkplek erg veel bij aan ergonomisch werken. Laat daarom niet teveel slingeren zoals pennen, batterijen, kabels etc. Maar zorg dat alles er netjes bij ligt. U kunt eventueel ook gebruik maken van een armsteun die er voor zorgt dat uw armen tijdens het werk dichtbij uw lichaam worden ondersteund. Dit draagt bij aan een rechte werkhouding en een ontspannen stand van uw schouders.