Verschillende soorten zaagmachines: welke is geschikt voor uw klus?

Zaagmachine voor hobby of professioneel gebruik

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten zaagmachines, of het nu gaat om machines voor professioneel gebruik of die u gewoon thuis nodig heeft. Wilt u een zaagmachine kopen? Dan is het wel belangrijk om te kiezen voor een machine die geschikt is voor uw klus. In dit blog zetten we een aantal veel gebruikte zaagmachines op een rij.

Decoupeerzaag

De decoupeerzaag wordt gebruikt om ronde of andere vloeiende lijnen te zagen in hout, kunststof, metaal of (met een speciale zaag) tegels. De draaiende beweging van de motor wordt omgezet in een verticale slag. Hierdoor beweegt het zaagblad snel op en neer. De beweging kan bovendien versterkt worden. Bij een opwaartse beweging gaat het zaagblad ook wat vooruit. Dit maakt het mogelijk om snel en makkelijk te zagen waardoor het zaagblad minder snel verslijt.

Cirkelzaag

Geen timmerman of houtbewerker kan zonder een cirkelzaag. De cirkelzaag heeft een zaagblad dat rechtstreeks op de as van de motor gemonteerd wordt. Het is voorzien van asblokkering en een veiligheidsschakelaar, wat het apparaat heel erg veilig in het gebruik maakt.

Verstekzaag

Een verstekzaag, ook wel afkortzaag genoemd, is in verschillende ‘versies te krijgen, met bijvoorbeeld een laser, boventafel of in de vorm van een telescopische verstekzaag. Hij kan in bepaalde hoeken bewogen worden om een schuine zaagsnede te maken. Met een verstekzaag snijdt u perfect recht.

Bandzaag

Met een bandzaag, of lintzaag, snijdt u snel en nauwkeurig verschillende soorten hout. Het is ook mogelijk om grillige vormen te zagen met een bandzaag. De gesloten band draait voortdurend rond.

Figuurzaag

Een figuurzaag heeft een heel dun, kort zaagblad. Het wordt gebruikt om dunne voorwerpen (niet dikker dan een paar millimeter) te zagen. U kunt het gebruiken voor scherpe bochten en complexe vormen.

Reciprozaag

Een reciprozaag is echt universeel. Het kan voor heel veel verschillende materialen gebruikt worden, zoals hout, kunststof, gipsplaten en metaal. Hij is klein en flexibel, waardoor de zaag ook op lastig te bereiken plekken gebruikt kan worden.

Kettingzaag

Ten slotte is er nog de kettingzaag, ideaal voor het snoeien van bomen en het afzagen van boomstammen. De kettingzaag kan alleen op hout gebruikt worden.

Welke zaag is het meest geschikt voor uw klus? Heeft u hulp nodig met het vinden van een geschikte zaag? Of heeft u een specialistische klus waar u een aparte zaag voor nodig heeft? Neem contact op, wij verbinden u door naar de juiste specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *