Piekeren, hoe stop je ermee?

Tips voor piekeren

Pieker jij veel over dingen in het verleden, zaken die je nog moet doen of vul je je hoofd met negatieve gedachten over de toekomst? Iedereen piekert wel eens, maar hoe zorg je dat je dit ook weer makkelijk loslaat? Mensen piekeren vaak over dingen die zich nooit zullen voordoen, of over gebeurtenissen uit het verleden waar ze niets meer aan kunnen veranderen. Gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer. Het belangrijkste is dat je je richt op het moment van nu. Je leeft immers nu, niet in het verleden en niet in de toekomst. Het gaat er niet om wat je meemaakt, maar hoe je ermee omgaat! Voorkom dat je gevangen raakt in een web van gedachten die je negatief en depressief maken. Volg de tips in deze blog om minder te piekeren:

Leef in het hier en nu

Richt je aandacht op het hier en nu. Dit voorkomt dat je eindeloos blijft nadenken over wat je had moeten doen of nog moet maken.

Mediteer voor rust en overzicht in je hoofd

Start met mindfulness om je gedachten op een rijtje te zetten. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd en maakt het gemakkelijk om een overzicht te krijgen van je gedachten. Zo kun je belangrijke en minder belangrijke zaken goed van elkaar scheiden, waardoor je piekergedrag zal afnemen.

Leer op de juiste manier omgaan met prestatiedruk

Meditatie helpt je ook om te gaan met prestatiedruk. Als je vaak piekert over de prestatie van je werk, heeft dit effect op je concentratie. Dit zorgt uiteindelijk ook weer voor stress. Meditatie helpt je om te gaan om te focussen op de juiste zaken.

Ga sporten

Ga hardlopen, fitness of andere sport. Dit helpt zowel stress als piekeren te verminderen. Een bijkomend voordeel is dat je door de fysieke uitputting makkelijker in slaap zult komen.

Ruim je huis en werkplek op

Chaos in je leefomgeving zorgt vaak ook voor chaos in je hoofd. Door op te ruimen creëer je overzicht in je hoofd, word je rustiger en vermindert het piekeren.

Schrijf je gedachten op

Pieker je veel als je ‘s avonds in bed ligt en wilt slapen? Zorg er dan voor dat je al je gedachten opschrijft voordat je gaat slapen. Zo laat je je gedachten sneller los en kun je sneller in slaap komen.

Interesse in een meditatiecursus?

Mindfulness is een goede meditatievorm als je wilt starten met mediteren. Daarnaast zorgt het voor meer rust in je hoofd en leer je diverse ademhalingstechnieken. Je hoeft er geen kennis of ervaring mee te hebben. Op elk gewenst moment kun je starten met mediteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *