Rijles in corona tijd, hoe gaat dat?

Coronamaatregelen tijdens rijlessen

Ben jij van plan om binnenkort rijles te nemen in Geldrop, zodat jij binnenkort als automobilist aan het verkeer kunt deelnemen? Ook in coronatijd is het gewoon mogelijk om rijles te volgen, maar er zijn wel een paar regels waar rekening mee gehouden moet worden. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over rijles in coronatijd.

Coronamaatregelen voor rijscholen

Rijscholen vallen onder de contactberoepen. Dat betekent dat ze zich aan een aantal maatregelen moeten houden. Zo geldt het dringende advies om mondkapjes te dragen tijdens de rijles en moet iedere leerling voor de les een contactformulier invullen met de contactgegevens. Door het invullen van dit formulier geeft de leerling toestemming aan de rijschool om deze gegevens te delen met de GGD in het geval van bron- en contactonderzoek. Na tien dagen moet de rijschool de gegevens echter vernietigen. Daarnaast dient de rijinstructeur voor iedere les aan de leerling te vragen of deze klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus. Tussen de lessen door moet de instructeur de lesauto desinfecteren en zorgen voor goede ventilatie. Het geven van instructies en het maken van afspraken voor nieuwe rijlessen dient buiten de auto te gebeuren.

Regels tijdens het praktijkexamen

Voor de rijexamens gelden de volgende richtlijnen:

  • Kom een kwartier voor het examen naar de parkeerplaats van het CBR zodat de auto gelucht kan worden
  • Het begingesprek vindt plaats op de parkeerplaats
  • Je rijinstructeur of begeleider mag niet meerijden tijdens het examen
  • Tijdens het examen dienen alle inzittenden van het voertuig een mondkapje te dragen
  • Het CBR volgt altijd de laatste richtlijnen van het RIVM, deze kunnen per regio verschillen
  • Tijdens het eindgesprek mag de rijinstructeur wel aanwezig zijn. Dit gesprek vindt buiten de auto plaats op anderhalve meter afstand

Regels tijdens het theorie examen

Omdat het in bepaalde perioden van 2020 niet mogelijk was om praktijkexamen te doen, is de geldigheid van een aantal theoriecertificaten verlengd. Heb jij je theoriecertificaat behaald in de periode tussen 16 maart en 31 mei 2020? Dan blijft deze geldig tot en met 30 november 2020. De theorie-examens die zijn behaald tussen 1 juni en 31 december 2020 blijven geldig tot en met 31 maart 2021. In de examenruimte mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn en iedereen dient een mondkapje te dragen. De begeleider dient buiten het lokaal te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *