Rate this post

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

Het aanschaffen van zonnepanelen is geen kleine investering. U wilt er zeker van zijn dat u de beste kwaliteit zonnepanelen op uw dak laat plaatsen. Maar voordat u dat doet, moet u wel zeker weten dat uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Weet u welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen? In dit blog vertellen wij u precies waar een dak aan moet voldoen.

Het type dak

Zonnepanelen kunnen zowel op platte als op schuine daken geplaatst worden. Er bestaat zelfs een mogelijkheid om zonnepanelen op gevels te plaatsen. U moet vooral rekening houden met het rendement van de zonnepanelen. Op uw gevel is dit rendement veel lager dan op een plat of schuin dak. Dit komt omdat er minder licht op valt. Zorg er dus voor dat u zonnepanelen plaatst op het deel van uw dak waar voldoende zonlicht de zonnepanelen bereikt.

De helling van het dak

Ook de helling van uw dak is van invloed op het rendement. U behaalt het hoogste rendement met een hellingshoek van 36°. Hierbij hebben vooral platte daken een groot voordeel. Het voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat u zelf de hellingshoek kunt bepalen. Hierdoor haalt u er het maximale rendement uit.

De dakrichting

De laatste factor die bepalend is voor het rendement van uw zonnepanelen, is de dakrichting. U haalt het hoogste rendement wanneer de zonnepanelen op uw dak op het zuiden gericht staan. De zonnepanelen vangen dan de meeste zonlicht op. Heeft u een dak gericht op het noorden? Dan hebben zonnepanelen minder nut.

Zijn alle daken dan geschikt?

Nu vraagt u zich misschien af of alle daken dan geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit is echter niet het geval. Daken waar u geen zonnepanelen op moet plaatsen zijn:

  • Daken met zachte isolatie
  • Rieten daken
  • Daken die asbest bevatten

Nu heerst er alleen nog de vraag: is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Wilt u meer blogs over wonen van ons lezen? Dan kunt u hier terecht.