rouwverwerking

Iemand in de rouw ondersteunen? Zo doet u dit

Tips bij ondersteuning van een rouwende

Bij centerpoints leest u verschillende blogs over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vandaag willen we u graag meer vertellen over rouwverwerking. Is iemand in uw omgeving die dichtbij u staat in de rouw en wilt u deze persoon graag ondersteunen? Maar weet u niet goed hoe? Vaak wordt de nadruk meer gelegd op wat iemand niet moet doen. Om te weten wat u het beste kunt doen om een persoon in de rouw te ondersteunen, voorzien wij u graag tips. Tips die verder gaan dan helpen bij het uitzoeken van een grafmonument. Lees verder om te weten te komen hoe u een vriend of vriendin in de rouw de beste ondersteuning kunt bieden.

Laat merken dat u voor uw vriend/vriendin klaar staat

Als uw vriend of vriendin of andere dierbare in de rouw is, heeft diegene nog maar weinig houvast. Iemand die er voorheen altijd was, is overleden. Bent u zelf aanwezig, dan kunt u de rouwende ondersteuning bieden. Neem hier altijd zelf het initiatief in. Stuur een appje of bel uw vriend of vriendin en vraag of u iets kunt doen. Een rouwende vraagt zelf niet snel om hulp of advies.

Ondersteun bij praktische taken

Ook door praktische taken uit handen te nemen van uw vriend of vrienden, kunt u ondersteuning bieden. Help bij het koken of huishoudelijke taken, of help bij het schrijven van de rouwkaarten. Neem hierbij ook initiatief, want uw vriend of vriendin zal het aanbod zeker waarderen. 

Vraag wat uw vriend/vriendin nodig heeft

Is uw vriend of vriendin in de rouw, dan kan hij of zij vaak met stemmingswisselingen kampen. Het ene moment wil diegene praten, terwijl het andere moment meer rust gewenst is. Soms wil iemand juist afgeleid worden in de vorm van een plezierige trip, zoals een bezoek aan een museum of cafe. Vraag wat uw vriend of vriendin nodig heeft. Respecteer het ook al diegene even niet wilt praten of afleiding wenst. Laat wel altijd merken dat u er bent als hier de behoefte toe is. 

Luister goed en geef echte aandacht

Luister goed naar wat de persoon in rouw u wil vertellen en vertel niet uitgebreid over uw eigen ervaringen. Luister actief, want dan kan de rouwende zijn of haar gevoelens beter onder woorden brengen. Weerleg gevoelens zoals schuldgevoelens of boosheid ook niet, want al deze gevoelens mogen er in zijn geheel zijn. 

Toon blijvende interesse in de rouwende

Als u in gesprek bent met een vriend of vriendin in rouw, doet u er goed aan om de aandacht niet te laten verslappen. Ieder in de rouw wil zolang als dit nodig is zijn of haar verhaal kunnen vertellen en in gesprek gaan over de verloren dierbare. Zorg dat u dan ook blijvende interesse blijft tonen in de gevoelens van uw vriend of vriendin. Zorg dat het onderwerp bespreekbaar blijft en bekijk hoe dit met de tijd zal gaan. Onze specialisten hopen u voldoende adviezen te hebben gegeven omtrent hoe u ondersteuning kunt bieden aan een rouwende vriend of vriendin. Wilt u nog iets weten over rouwverwerking? Dan kunt u op internet ook voldoende informatie vinden over dit onderwerp. Wij wensen u veel succes bij het ondersteunen van uw vriend of vriendin in rouw. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *