Rate this post

Opladen van een elektrische auto

Twijfel je of je een elektrische auto aan wilt schaffen? Een groot verschil tussen de elektrische auto en andere modellen, is het feit dat je niet hoeft te tanken. In plaats daarvan moet je de auto regelmatig opladen aan een laadpaal. Wat het verschil tussen tussen tanken en laden precies is, en wat de voor- en nadelen zijn, lees je in dit blog.

Lang wachten op een volle tank

De reden dat veel mensen twijfelen of ze een elektrische auto aan willen schaffen, is het feit dat het veel langer duurt om hem op te laden dan dat het duurt om een tank te vullen. In Nederland staan gelukkig heel veel snellaadpalen bij tankstations. Het opladen kan dus op veel plaatsen. Maar waar het tanken maar een paar minuten duurt, duurt het al snel zo’n 20 tot 40 minuten om de accu van de elektrische auto op te laden. En dan is het bovendien zo dat de accu bij een snellaadpaal slechts 80% tot 90% volgeladen kan worden. In dat opzicht is tanken dus makkelijker.

Thuis opladen

Hier staat wel een heel groot voordeel van een elektrische auto tegenover: je kunt hem gewoon thuis of op je werk opladen! Je laat thuis een laadpaal plaatsen, steekt je auto ‘s nachts in, en je kun de volgende dag weer een flink stuk rijden. Ook plaatsen steeds meer kantoren laadpalen voor hun werknemers. Aan zo’n gewone laadpaal duurt het ongeveer 6 tot 10 uur voordat de accu helemaal (100%) opgeladen is. De exacte tijd verschilt per laadpaal. Met een volle accu kun je ongeveer 250km rijden. Wanneer je accu dan leeg is, is het toch tijd om pauze te nemen. Dan is het juist goed dat je 20 tot 40 minuten moet wachten voor je weer verder kunt.