Alcohol testers gebruiken om verkeersongelukken te voorkomen

Alcohol testers tegen ongevallen

Wist u dat 20% van de auto ongelukken in Nederland te maken hebben met alcoholgebruik? Dat is ontzettend jammer, want door een alcohol tester te gebruiken voordat mensen achter het stuur stappen zouden er een heleboel ongelukken voorkomen kunnen worden. In dit blog leest u hier meer over.

Alcohol vergroot het risico op ongelukken

Vooral in het weekend stappen veel mensen achter het stuur met een glaasje teveel op. Hierdoor gaat men impulsiever en gevaarlijker autorijden, en vergroot het risico op ongevallen. Het ongevalsrisico van een automobilist is bij een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5‰ al ongeveer 1,4 keer hoger dan bij nuchter rijden. Bij 1,0‰ is het risico bijna 4 keer zo hoog, en bij 1,5‰ meer dan 20 keer. Door voordat u de weg op gaat eerst een blaastestte doen, weet u of het veilig is om te gaan rijden.

Preventie maatregelen tegen rijden onder invloed

Een BOB-campagne en het verzwaren van de straffen voor rijden onder invloed hebben al bijgedragen aan de vermindering van alcoholgebruik achter het stuur. Echter lijkt dit weinig effect te hebben op de zogenaamde ‘zware alcoholovertreders’. Deze relatief kleine groep alcoholovertreders veroorzaakt echter wel 75% van de ongevallen die veroorzaakt zijn door alcoholgebruik. Momenteel is de regering daarom druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe preventie maatregelen, waarmee ook deze groep bestuurders bereikt kan worden. Mogelijk kiezen ze er net als in Frankrijk voor om alle bestuurders te verplichten om een alcoholtester in de auto te hebben. Met zo’n alcoholtester krijgt u gemakkelijk een indicatie te zien van of u nog kunt rijden. Veiligheid gaat uiteraard boven alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *