Herstel je lichamelijke balans met panchakarma

Ayurveda: de Indiase geneeswijze

Bij Centerpoints zijn we altijd op zoek naar effectieve manieren om de gezondheid te verbeteren. Vandaag willen we u daarom wat meer vertellen over panchakarma. Dit is onderdeel van de ayurveda, een eeuwenoude Indiase geneeswijze, en bedoeld om de balans in het lichaam te herstellen. Dit gebeurt door middel van vijf unieke behandelingen.

Wat is panchakarma?

Panchakarma is dus een manier om op ayurvedische wijze de balans in uw lichaam te herstellen. Het wordt vooral aangeraden bij chronische gezondheidsklachten. Het heeft echter ook andere positieve effecten op het lichaam. Zo zou het bijvoorbeeld tekenen van veroudering vertragen, en werkt het preventief voor veel verschillende gezondheidsklachten. Tijdens de panchakarma wordt het lichaam gereinigd van negatieve effecten. Deze effecten zijn ontstaan door bijvoorbeeld slechte voeding, een zwakke spijsvertering, een druk en stressvol dagelijks leven, onvoldoende beweging of een aangeboren aandoening.

De vijf behandelingen

Pancha betekent vijf, en karma betekent behandeling. Het is dan ook niet verrassend dat panchakarma bestaat uit vijf behandelingen. De invulling van deze behandeling verschilt per persoon. Ook de seizoenen en de conditie van het lichaam en de geest hebben een effect op de invulling van de behandelingen. Over het algemeen worden ze als volgt ingedeeld:

  1. Ayurvedische massage van het hele lichaam
  2. Voorhoofd behandeling
  3. Kruidenstoombad
  4. Ayurvedische klysma
  5. Behandeling van de ogen en de neusslijmvliezen

De details van de invulling verschilt dus telkens weer.

Dit zijn de effecten

Een panchakarma kan verschillende effecten hebben, omdat het de balans van het lichaam hersteld. Eerder hebben we bijvoorbeeld al aangegeven dat het het verouderingsproces kan verminderen. Ook verwijdert het ama (gifstoffen en anti-oxidanten), opent het de lichaamskanalen om het lichaam te reinigen, verbetert het de ‘agni’ (het levensvuur) en verbetert het immuniteit, vitaliteit en levenskracht. Kortom, een panchakarma zorgt voor veel positieve effecten op uw lichaam.

Wilt u ook op de hoogte blijven van interessante artikelen op het gebied van gezondheid? Blijf dan ons blog in de gaten houden!