Alles wat je moet weten over de werking van collageen poeder

Het mysterieuze poedertje dat tegenwoordig overal opduikt: collageen poeder. Verschillende beauty guru’s stoppen het in hun producten en uit de wereld van de fitboys en fitgirls is het niet weg te slaan. Maar is dit poedertje nou eigenlijk echt nodig? Wat weten we er nou eigenlijk over, en wat doet het met ons lichaam? We vertellen je hieronder alles over collageen poeder: is het echt nodig of totaal overbodig?

De oorsprong van collageen poeder

Collageen is oorspronkelijk een Grieks woord dat voor samenbinden staat. Collageen is namelijk een lijmvormend eiwit dat belangrijk is voor het bindweefsel van zowel mens als dier . Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en het zorgt voor de vorming van bindweefselvezels in de huid, het kraakbeen, de spieren en in onze ligamenten en capillairen. collageen poeder wordt gebruikt vanwege vele gezondheidsvoordelen en wordt dan ook op verschillende gespecialiseerde collageen websites verkocht.

Waar bestaat collageen poeder uit?

Collageen poeder bestaat onder andere uit aminozuren (eiwitten). Online bibliotheek InfoNu.nl stelt dat de mens veel eiwitten zelf kan aanmaken, maar ook een aantal eiwitten uit zijn voeding moeten halen. Veel eiwitten vind je bijvoorbeeld in dierlijke producten en zorgen ervoor dat je een mooie huid krijgt, je spieren sneller herstellen en dat je sterkere nagels krijgt. Ook zit er in collageen poeder Proline en Glycine. Door Glycine ga je bijvoorbeeld beter slapen en Proline bevorderd je afweersysteem. Maar als dit in (dierlijke) producten zit, waarom dan dat poeder? Het antwoord daarop: in collageen poeders is de concentratie van de aminozuren vaak 10 tot 20 keer hoger dan in andere eiwitten.

Wat doet collageen poeder concreet voor je lichaam?

Vaak komen bestanddelen wat vaag over en wil je gewoon weten wat een product direct voor je lichaam kan doen. Wij hebben veel voorkomende voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Collageen is goed voor je bloedvaten: inname helpt bij vermoeidheid, astma en suikerziekte
  • Collageen helpt bij het spieren kweken: het helpt de spieren bouwen en herstellen
  • Collageen helpt bij het verbeteren van gewrichtsfuncties
  • Collageen werkt op cosmetisch gebied: huid, haren en nagels verbeteren

Collageen poeder: het eindoordeel

Is collageen poeder nodig? Dat is de vraag. Ga je dood zonder collageen? Nee. Biedt collageen poeder voor veel mensen vele voordelen? Ja. Sport je dus bijvoorbeeld veel en hebben je spieren extra eiwitten nodig? Heb je last van huidproblemen en of van je gewrichten? Wellicht is collageen poeder dan de oplossing voor jou. De inname van collageen poeder geeft je veel extra vitamines en eiwitten en zorgt voor de instandhouding van je spiermassa en je botten. Wanneer we de voordelen tegen de nadelen opwegen, wint collageen poeder overduidelijk en is het een verrijking voor je lichaam.