Is een advocaat verplicht?

In Nederland is het verplicht om een advocaat in te schakelen bij bepaalde procedures bij het gerechtshof, de rechtbank en de Hoge Raad. Bij eenvoudigere en goedkopere zaken, mag u voor bepaalde zaken onder de 25.000 euro wel voor de rechter verschijnen zonder een advocaat. Dit houd in dat, wanneer u een zaak heeft onder de 25.000 uw eigen verdediging mag kiezen. Hierbij kunt u denken aan iemand die door rood licht heeft gereden.

Op de hoogte van uw rechten en plichten

Bij strafzaken waarbij iemand voor de rechter moet verschijnen, is het niet verplicht om u te laten bijstaan door een advocaat. Hierbij kunt u denken aan zaken als rijden onder invloed en beschuldigingen van diefstal. Hierbij kan iedereen zichzelf verdedigen. Maar in onze juridische samenleving is dit niet altijd voor de hand liggend, aangezien bepaalde zaken erge consequenties met zich kan meebrengen. Bijvoorbeeld een gevangenisstraf of een hoge boete. Een advocaat kan de situatie en de eventuele omstandigheden beter uitleggen aan de rechter. Deze weet namelijk precies wat uw rechten en plichten zijn.

Heeft u recht op subsidie?

Bent u opzoek naar een advocaat of advocatenkantoor en wilt u meer informatie. Neemt u dan contact op met het Juridisch loket. Deze kan u informeren en daarnaast voor u een advocaat inschakelen. Het juridisch loket zoekt voor u uit of u eventueel recht heeft op subsidie. Mocht u hiervoor in aanmerking komen dan betaalt u zelf een eenmalig bedrag. Dit is afhankelijk van uw inkomen.