Rate this post

Een creatieve beroepssector

De interieurbouw klinkt als een creatieve beroepssector. En dat is het ook! De meeste mensen hebben wel eens een interieurbouwer voorbij zien komen in een klusprogramma op tv. Ook lopen ze vaak rond in panden die verbouwd worden. Maar wat het werken in de interieurbouw nu daadwerkelijk betekent, lees je verderop in dit artikel.

Het grootste verschil met timmerwerk

Wanneer mensen denken aan de interieurbouw, dan denken ze vaak aan timmerwerk. Hoewel deze twee beroepsgroepen veel gemeen hebben, zit er in de praktijk veel verschil tussen de twee. Het grootste verschil is dat er in de interieurbouw veel gedetailleerder gewerkt wordt. Interieurbouwers hebben vaak te maken met zeer specifieke meubelstukken op maat, die precies in een bepaalde hoek moeten passen, of moeten voldoen aan de uitstraling van een bedrijf. Zoals bijvoorbeeld een balie, ingebouwde zitplekken of een speciale winkelopstelling. Bij timmerwerk worden vaker meubelstukken van tevoren gemaakt in standaardmaten, waarna de klant deze afneemt. De details in de meubelmaten vormen het grootste verschil tussen de interieurbouw en regulier timmerwerk.

Aan de slag gaan in de interieurbouw

Om aan de slag te kunnen gaan in de interieurbouw, is er een diploma nodig in de richting van meubelmaker/interieurbouwer. En behalve een diploma, komen een aantal specifieke eigenschappen ook goed van pas in deze sector. Bijvoorbeeld een goed ruimtelijk inzicht, creativiteit en oog voor detail. In de interieurbouw wordt altijd nauwkeurig gewerkt om de veelal unieke meubelstukken precies op hun plek te krijgen. En natuurlijk moeten deze daarna ook netjes worden afgewerkt. Iemand met al deze vaardigheden en eigenschappen, en het benodigde diploma, zal zich zeker thuis voelen in de interieurbouw.

Ieder project is uniek

De interieurbouw is een zeer diverse sector waar ieder project uniek is. Het kan gaan om een woning, een kantoorpand, een nieuwe winkel, of een openbaar gebouw zoals een gemeentehuis of bibliotheek. Interieurbouwers gaan aan de slag om vorm te geven aan de basisinrichting van deze gebouwen. Hierbij horen bijvoorbeeld balies, ingebouwde kasten en meubilair op maat. Maar ook het lezen en uitwerken van tekeningen, en het verven van hout komen hierbij kijken. In de interieurbouw is ieder project anders, maar desondanks altijd precies op maat.

Wil je meer weten over creatieve beroepen? Bekijk dan ook gerust eens onze andere blogs en deel je eigen ervaringen via ons contactformulier.