Wat is fysiotherapie?

Heeft uw huisarts u aangeraden om een fysiotherapeut op te zoeken of heeft u wat klachten en bent u zelf op zoek naar fysiotherapie in Arnhem? We hebben het vaak over fysiotherapeuten, aangezien ze een essentieel deel uitmaken van het genezingsproces en kunnen helpen bij een ruim scala aan klachten. Fysiotherapie is niet voor niets één van de meest gekozen dekkingen in het aanvullend pakket van veel verschillende zorgverzekeringen. Maar wat doet een fysiotherapeut nu precies en wat zijn de verschillende vormen van fysiotherapie? Officieel is fysiotherapie, ook kinesitherapie genaamd, een paramedische behandelmethode die klachten over het steun- en bewegingsapparaat van de mens probeert te verhelpen. Je wordt dan ook niet zo maar fysiotherapeut. Dit is een beschermd beroep, wat wil zeggen dat niet zomaar iedereen zich zo mag noemen. Slechts mensen die een 4-jarige studie HBO fysiotherapie hebben afgesloten en in het bezit zijn van een BIG-registratie zijn daadwerkelijk fysiotherapeuten.

Het proces

Sinds 1 januari 2007 hoeft u niet langer worden doorverwezen door uw huisarts of specialist. U kunt nu zelf een afspraak maken met een fysiotherapeut zonder verwijzing. In eerste instantie zal een fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de klachten te bepalen waar de patiënt last van heeft. Op basis van dit onderzoek zal hij vervolgens een behandelplan opstellen en dit bespreken met de patiënt. Uiteindelijk is de patiënt namelijk verantwoordelijk voor zijn eigen genezing. De fysiotherapeut is geen chirurg die zelf het proces kan bepalen, in plaats daarvan is hij meer een begeleider die de patiënt ondersteunt in zijn genezing. De patiënt zal dan dus verschillende oefeningen uitvoeren onder begeleiding van de fysiotherapeut. Dit zijn fysische therapieën die pijn verminderen en de beweeglijkheid vergroten. Uiteindelijk stellen de meeste patiënten één van de volgende doelstellingen: het verbeteren van het functioneren van een bepaald (deel)gebied van het lichaam, het optimaal kunnen functioneren binnen de beperkingen van een chronische aandoeningen, of het verminderen van de pijn. Er zijn verschillende vormen van therapie die worden gebruikt, zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

Vormen van therapie

Oefentherapie is de meest typische vorm. Hierbij is het zaak om spieren te doen inspannen en bewegen en op die manier het functioneren van die spieren, en dus het lichaam, te verbeteren. De oefeningen zijn erg gericht en werken mobiliserend, stabiliserend en spierversterkend. Vaak worden er fitnessapparaten gebruikt bij oefentherapie. Massagetherapie, zoals de naam verraadt, draait om het masseren van de patiënt. Door gecontroleerde druk uit te oefenen op bepaalde gebieden van het lichaam kunnen de prestaties worden verbeterd. Dit is ook waarom zoveel topsporters gebruik maken van massages en waarom er zelfs officiële sportmasseurs bestaan. Bij fysische therapie worden er fysische prikkels toegediend om het bewegingsapparaat te genezen. Dit soort prikkels zijn bijvoorbeeld koude, warmte, elektrische en ultrasone prikkels. Dit stimuleert de zelfgenezing van het geprikkelde gebied, mits correct uitgevoerd. Deze therapie is dan ook alleen toegestaan aan geregistreerde fysiotherapeuten. Wilt u meer weten over de verschillende vormen van fysiotherapie en welke behandeling het meest geschikt is voor uw klachten? Kijk dan snel op http://www.druckpunt.nl/. U vindt hier ook contactgegevens, mocht u nog vragen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *