Waarom relatiegeschenken?

Op zoek naar relatiegeschenken voor mijn bedrijfje

Onlangs was ik op zoek naar relatiegeschenken voor mijn bedrijfje. Een jaar geleden heb ik namelijk een bedrijfje opgericht in het geven van mindfulness trainingen voor particulieren en organisaties. In verband met de kosten had ik destijds besloten om géén relatiegeschenken te laten maken. Het laten bouwen van een goede, professionele website en het laten drukken van mooie, informatieve flyers was namelijk al duur genoeg; de kosten voor relatiegeschenken kon ik daarom niet dragen. Gedurende het eerste jaar van mijn bedrijfje bleek echter dat deze activiteiten tot onvoldoende klandizie leidden. Mijn mindfulness trainingen trokken namelijk minder klanten dan ik had verwacht. Vandaar dat ik in de loop van het eerste jaar van mijn bedrijfje besloot mijn marketing te verbeteren. Ik had vooral belangstelling voor het geven van relatiegeschenken. Volgens mij zou ik mijn marketingstrategie meer moeten richten op het actief werven van klanten. Hier zou het geven van relatiegeschenken een goed hulpmiddel bij kunnen zijn. Zo zou ik bepaalde beurzen of evenementen kunnen bezoeken waar ik ter promotie van mijn bedrijfje deze relatiegeschenken uit zou kunnen delen. Ook bij kennismakingsbezoeken aan organisaties zou ik deze relatiegeschenken kunnen meenemen en uitdelen. In het algemeen veronderstelde ik dat deze geschenken ervoor zouden zorgen dat potentiële klanten mijn bedrijfje beter zouden kunnen onthouden.

Waarom relatiegeschenken?

Toen ik besloten had mijn marketingstrategie te verbeteren, heb ik mij natuurlijk verdiept in het geven van relatiegeschenken. Waarom zou je überhaupt deze geschenken uitdelen? Hoe kun je ze het beste uitkiezen? Wat is daar het beste moment voor? Dus ik heb allemaal informatie verzameld, zowel op internet als in boeken. Hierbij een korte samenvatting van mijn opgedane kennis.

  • Door promotieartikelen zal de naam of logo van een bedrijf/organisatie beter worden herinnerd en herkend.
  • Het belangrijkste voordeel van het geven van relatiegeschenken is dat zo’n geschenk een grote impact heeft en dus een succesvolle marketingstrategie is. Je benadert de mensen uit je doelgroep immers individueel en geeft hen het gevoel dat je persoonlijk aan hen hebt gedacht. Dit positieve gevoel wordt bovendien vaak in herinnering gebracht door de lange levensduur van deze geschenken. Bij gebruik van je geschenk zal de (potentiële) klant toch weer even aan je bedrijf/organisatie denken.
  • De effectiviteit van het geven van relatiegeschenken is hoog, terwijl ze relatief goedkoop zijn. De kostprijs valt lager uit dan andere marketingmiddelen als tv-reclame, terwijl de artikelen door hun lange levensduur een relatief hoge impact hebben onder (potentiële) klanten. Je kunt er bovendien zeker van zijn dat het geschenk daadwerkelijk bij je doelgroep terecht komt.
  • Bij het uitzoeken van je relatiegeschenken moet je erop letten of deze geschenken passen bij je product, je klanten, de relatie tussen je bedrijf en je klanten en bij je marketingdoeleinden. Het is met name heel erg belangrijk om uit te zoeken welk doel je precies voor ogen hebt bij het uitdelen van je promotieartikelen. Op basis van dit doel moet je je relatiegeschenken uitkiezen.
  • Het is van belang om creatief te zijn bij het uitzoeken van je promotieartikelen, omdat de concurrentie er meestal ook veel gebruik van maakt. Vooral kleding en schrijfwaren zijn in trek. Je moet er dus niet alleen voor zorgen dat je geschenk bij je doelgroep in de smaak valt, maar ook dat je iets origineels bedenkt ten opzichte van je concurrentie.

Met deze kleine studie was ik echter nog lang niet “uitgestudeerd”. Er was nog veel werk aan de winkel! Nu ik helder voor ogen had hoe en waarom relatiegeschenken werden gebruikt in de marketingstrategie van een bedrijf/organisatie, moest ik natuurlijk zélf beslissen hoe en waarom ik deze geschenken wilde gebruiken. Ik zal hier niet mijn hele marketingstrategie uit de doeken doen, maar in het kort kan ik wel vertellen dat mijn gebruik van relatiegeschenken zich vooral zou beperken tot het werven van potentiële klanten op beurzen, evenementen of kennismakingsbezoeken aan organisaties. Mijn voorkeur ging hierbij uit naar producten die zouden kunnen worden geassocieerd met mindfulness. Hiermee zou ik een goede link naar mijn bedrijfje kunnen creëren.

Relatiegeschenk4you.nl!

Als je op internet naar bedrijven zoekt waar je je relatiegeschenken wilt bestellen, dan word je overstelpt met webwinkels. Uiteindelijk ben ik echter met Relatiegeschenk4you.nl in zee gegaan. Relatiegeschenk4you.nl heeft namelijk een aantal voordelen.

  • In deze webshop kunnen de promotieartikelen makkelijk en overzichtelijk worden besteld.
  • De webshop hanteert geen verborgen kosten. Alle kosten zijn bij de prijs inbegrepen.
  • De relatiegeschenken worden snel geleverd.
  • De prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed.
  • Er werkt een enthousiast team dat je met alle vragen wil helpen.

Bovendien kon ik bij Relatiegeschenk4you.nl hele mooie antistress-sleutelhangers in hartvorm bestellen. Dit leek me een product waarmee mijn (potentiële) klant inhoudelijk een link met mijn bedrijfje zou kunnen leggen en door veelvuldig gebruik zich nog vaak mijn diensten zou kunnen herinneren. De effectiviteit van het product leek me dus hoog, terwijl de kosten relatief laag waren. Na enkele collega’s en huidige klanten om advies te hebben gevraagd heb ik tenslotte een kleine staffel sleutelhangers besteld en het logo van mijn bedrijfje erop laten drukken. Heel spannend natuurlijk! Ik was vooral erg benieuwd naar de reacties van mijn potentiële klanten. Mijn voorzichtige conclusie is echter, na op enkele evenementen deze relatiegeschenken te hebben uitgedeeld, dat de sleutelhangers erg in trek zijn. Dat lijkt me een goed teken. In ieder geval hoop ik dat mijn potentiële klanten mijn bedrijfje nog vaak zullen herinneren en er uiteindelijk een training gaan volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *