Ontslagrecht versoepeling

De plannen van het kabinet voor de versoepeling van het ontslagrecht zijn ondoordacht en niet verstandig. Dat zeggen althans de arbeidsrecht advocaten die aan De Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) zijn verbonden.

Afname ontslagbescherming

Vooral de afname van de bescherming bij ontslag in samenhang met de verlaagde WW is volgens de advocaten een te extreme maatregel. Ook de vergoeding die werknemers maximaal mee krijgen bij een ontslag en de positie van de rechter is volgens de advocaten te min.

Adviesfunctie voor het UWV

De plannen van het huidige kabinet worden door kantonrechters daarentegen voor een deel wel als positief ervaren. De versoepeling van het ontslagrecht is volgens de kantonrechters een stap in de juiste richting. Al zijn zij minder tevreden over de adviesfunctie van het UWV.

Ontslagprocedure

Nu is het nog zo dat een ontslagprocedure door een kantonrechter of door het UWV kan worden afgehandeld. Dit is een mogelijkheid die het kabinet wil aanpassen. Zo willen zij het UWV slechts een adviesfunctie gegeven, die niet als bindend kan worden bestempeld. De optie die voor ontslagen werknemers overblijft is om de stap naar de rechter te zetten, zodat de rechter kan uitspreken of er een ontslagvergoeding aan de orde is voor de ontslagen werknemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *