Het onderhoud van een wastafel van natuursteen

Uniek detail in je badkamer

De laatste jaren zien we steeds vaker natuurlijke elementen terugkomen in de badkamers. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals natuursteen. Dit wordt niet alleen op de vloer en tegen de muur van de badkamer toegepast, maar ook wordt er steeds vaker gekozen voor een natuurstenen wastafel of badkuip. Hiermee haal je een prachtig, uniek kunstwerk in je badkamer, dat bovendien een praktische functie heeft. Echter moet je, wanneer je kiest voor een natuurstenen wastafel, wel wat meer opletten met het onderhoud. Wij vertellen je graag meer over hoe je een natuurstenen wastafel moet schoonmaken.

Kenmerken van het natuursteen

De natuurstenen wastafel wordt gevormd uit een groot stuk steen. Geen enkel steen is hetzelfde, wat betekent dat je altijd een unieke wastafel hebt wanneer je kiest voor natuursteen. Hardsteen is degelijk en hard, en heeft een robuuste uitstraling. Na de productie wordt de natuurstenen wastafel schoongemaakt en voorzien van een beschermende laag. Hierdoor zal er niet snel sprake zijn van verkleuringen. Deze laag kan wel beschadigen wanneer er zware, harde of scherpe voorwerpen op vallen. Echter is dit het geval met de meeste materialen. Bij het schoonmaken van de natuurstenen wastafel zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Schoonmaak van de natuurstenen wastafel

Het belangrijkste punt waar je op moet letten bij het schoonmaken van je natuurstenen wastafel is welke producten je gebruikt. Wij adviseren om geen zure producten te gebruiken, ook niet in een verdunde vorm. Natuursteen bevat namelijk kalk. Wanneer zuren in contact komen met kalk leidt dit tot doffe plekken, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Komt het steen toch in contact met zuren, dan moet je dit grondig verwijderen met veel water om zo de schade te beperken. Ook agressieve middelen als chloor, ammonia en gootsteenontstopper mogen niet gebruikt worden bij een natuurstenen wastafel.

Natuurstenen wastafel onderhouden

Wat kun je dan wel doen qua dagelijks onderhoud van de natuurstenen wastafel? Het schoonmaken van de wastafel mag gewoon met groene zeep. Het goed inpoetsen van de wastafel met een sopje van groene zeep, en het daarna grondig naspoelen is een perfecte manier om een natuurstenen wastafel schoon te houden. Ook kun je kiezen voor een neutraal schoonmaakmiddel met een pH-waarde 7-8. Ten slotte is het bij het schoonmaken van de natuurstenen wastafel belangrijk dat je zeker geen schuurspons gebruikt, of schoonmaakmiddelen met schurende bestanddelen.

Bescherming van de wastafel

Een wastafel wordt natuurlijk zeer intensief gebruikt. Om het natuursteen te beschermen is het belangrijk om de zeep, tandpasta en overige aanslag die in de wastafel terecht komt goed weg te spoelen met water, en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk resten achterblijven. Ook is het verstandig om minstens een keer per dag de natuurstenen wastafel, na het gebruik, even te drogen met een handdoek. Zo kun je ervoor zorgen dat er geen kalkvorming ontstaat. Smeer de hardstenen wastafel na het schoonmaken ook af en toe in met wat olijfolie. Het is een effectieve en relatief goedkope manier om de wastafel te beschermen.

Bezoek een showroom

Heb je nog geen natuurstenen wastafel in je badkamer, maar zou je dat wel graag willen? Dan adviseren wij je om een showroom te bezoeken. Geen twee natuurstenen wastafels zijn namelijk hetzelfde, dus het is aan te raden om de wastafel eerst in het echt te zien voor je een beslissing maakt. Bovendien kan een specialist je specifiek advies geven over het onderhoud van je natuurstenen wastafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *