Rate this post

Volgens vakbond FNV Bouw zijn bouwondernemingen de afgelopen tijd met opzet failliet gegaan. Een reden voor het bewust aanvragen van een faillissement is volgens de bond, om op een eenvoudige manier van hun personeel af te kunnen.

Personeel inhuren

Het faillissement zorgt ervoor dat personeel eenvoudig op straat gezet kan worden. Een bouwbedrijf kan vervolgens opnieuw beginnen en gebruik maken van ZZP-ers. Door het inhuren van personeel kan er gemakkelijk op personeelskosten bespaard worden doordat zij minder rechten hebben en tegen lagere lonen kunnen werken.

Verontrustende ontwikkeling

Het faillissement zorgt ervoor dat bedrijven geen ontslagvergoeding verschuldigd zijn en geen sociaal plan hoeven op te stellen. Juridisch gezien is er niets tegen deze verrichtingen te doen, maar het is voor FNV bouw wel een verontrustende ontwikkeling.

Bouwbedrijven aanmelden

De vakbond heeft inmiddels een meldpunt opgericht waarbij bouwbedrijven kunnen worden aangemeld, die op een ‘bewuste’ manier failliet gaan. De lijst met aangemelde bouwbedrijven wordt door FNV aan de Nederlandse politiek aangeboden, zodat er gekeken kan worden of hier iets tegen in te brengen is.