Ambulante woonbegeleiding

Ambulante woonbegeleiding

Wat je moet weten over Ambulante woonbegeleiding

Zelfstandig wonen is voor negen op de tien mensen een vanzelfsprekend iets. Op een dag ben je groot en dan ga je het huis uit. Onder het juk van je ouders vandaan. Zo makkelijk als het klinkt, is het zeker niet voor iedereen. Wie bepaalde klachten of beperkingen heeft, kan soms wel wat hulp gebruiken als het gaat om zelfstandig wonen. Voor hen is er ambulante woonbegeleiding mogelijk. Je woont dan zelfstandig in je eigen woning of appartement en krijgt dan begeleiding op afstand. We leggen hieronder uit hoe ambulante woonbegeleiding in zijn werk gaat.

Wat is ambulante woonbegeleiding?

Als je 18 jaar of ouder bent en zelfstandig in je huis of appartement woont met ondersteuning in de vorm van ambulante woonbegeleiding, dan krijg je begeleiding en ondersteuning in het dagelijks leven. Het is speciaal bedoeld voor mensen die momenten hebben waarop het leven even wat moeilijker verloopt en daarbij de hulp van anderen nodig hebben. Ambulante woonbegeleiding is daar de professionele vorm van. Een hulpverlener kan in dat geval bij je langskomen. Zo krijg je alle aandacht die je nodig hebt in je eigen vertrouwde omgeving. Op welke vlakken die begeleiding nodig is, overleg je samen met je begeleider.

Begeleiding op 8 leefgebieden

Ambulante woonbegeleiding werkt altijd met een persoonlijk begeleidingsplan. Dat plan richt zich op 8 verschillende leefgebieden. Dit zorgt voor structuur en overzicht tijdens de woonbegeleiding. En het maakt het werken aan concrete doelen mogelijk. Die 8 leefgebieden zijn:

  • Huisvesting
  • FinanciĆ«n
  • Praktisch functioneren
  • Sociaal functioneren
  • Psychisch functioneren
  • Lichamelijk functioneren
  • Dagbesteding
  • Zingeving

Zelfredzaamheid staat centraal

Bij ambulante woonbegeleiding ligt de nadruk niet op beperkingen die je hebt. De hulpverlener kijkt samen met je naar de mogelijkheden. Het doel van de ambulante woonbegeleiding is het vergroten van de eigen kracht; het stimuleren van zelfredzaamheid om je steeds zelfstandiger te laten functioneren binnen onze maatschappij.

Meer lezen over wonen? Lees hier onze andere blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *