Hoe werkt de corona test?

Verschillende soorten testen

Het coronavirus is voorlopig de wereld nog niet uit. Veel mensen hebben zich in de afgelopen maanden al een of meerdere keren laten testen. Misschien heeft u ook al een keer thuis een coronatest gedaan of bent u naar een teststraat geweest. Er zijn verschillende soorten corona testen op de markt. Maar waarin verschilt de ene test nu van de andere? Twee veelgebruikte coronatesten zijn de PCR-test en de antigeentest. In dit blog leggen we uit hoe deze twee testen werken.

De PCR-test

Als u een corona test heeft laten doen bij de GGD, dan was dat hoogstwaarschijnlijk de PCR-test. Hierbij wordt met een lange wattenstaaf een uitstrijkje genomen uit de neus en de keel. Dit sturen ze op naar een laboratorium. En daar testen ze de uitstrijkjes. Met een PCR wordt een stukje genetisch materiaal van het virus vermenigvuldigd. Zo komen ze erachter of u besmet bent met het virus of niet. Het voordeel van de PCR is de grote nauwkeurigheid. Deze test werkt ook al bij mensen die nog maar heel kort besmet zijn. Het nadeel is dat u meestal een dag moet wachten tot u de uitslag weet. Toch blijft de PCR-test de meest gebruikte en meest betrouwbare methode.

De antigeentest

Antigenen zijn deeltjes van het coronavirus. Deze deeltjes zorgen dat het afweersysteem van het lichaam in werking treedt. Bij de antigeentest wordt gekeken of er antigenen in de neus of keel aanwezig zijn. Deze test is een stuk sneller. De uitslag heeft u al na tien minuten. Het grote nadeel van de test is wel dat deze niet heel nauwkeurig is. Zo kan de test het virus niet opsporen bij mensen die nog maar kort besmet zijn.

Heeft u ervaring met een van deze testen? Laat het ons weten en neem contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *