Bij tafeltennis speelt het effect een grote rol (waarschijnlijk meer dan bij een andere sport). De bal is licht en de meeste rubbers zijn stroef. De volgende effecten komen in de praktijk vaak tegelijkertijd voor. Met Backspin wordt de rotatie-energie bij het raken van het bat van de tegenstander omgezet in een lagere snelheid. De bal kan daardoor in het net gaan. Een bal met deze rotatie rolt dan normaal naar je toe. Dit effect wordt bereikt door te ‘kappen’. Onder de bal maak je een beweging, weg van je lichaam of achter de bal naar beneden. Bij Topspin wordt de rotatie-energie bij het raken van het bat van de tegenstander omgezet in een hogere snelheid. De bal kan daardoor over de tafel gaan. Een bal met deze rotatie rolt normaal op de tafel van je weg. Dit wordt bereikt door een goede aanval.

Service

Met een Zijspin draait de bal zijwaarts. Dit komt vooral bij de service voor, maar wordt bij lange rally’s ook gebruikt. De rotatie-energie wordt bij het raken van het bat van de tegenstander omgezet in een snelheid naar links of rechts. De bal kan daardoor naast de tafel gaan. Een bal met deze rotatie blijft vaak op de tafel op dezelfde plek liggen. Dit wordt vaak gebruikt om te controleren of de bal wel precies rond is. Bij Blokken sla je eigenlijk recht tegen de bal aan. Blokken doe je op een topspin-bal. Als er weinig topspin in de bal zit, dan kun je je bat vrij open houden. Hoe meer topspin er in de bal zit, hoe meer je je bat zal moeten sluiten. Ook kun je je bat stilhouden bij het blokken. Dit noem je passief blokken. Als je ook een beetje een beweging naar voren maakt, is het actief blokken. De bal komt dan sneller weer bij je tegenstander.

Contra

Natuurlijk is het ook mogelijk om de bal zonder effect te slaan. Dit heet ‘contra’ slaan. Een tafeltennistafel kopen doe je bij het Tafeltenniscenter. Kijk op de site en neem direct contact op met ons.