Rechten na ontslag op staande voet

Bekijk het overzicht

Heeft uw werkgever u op staande voet ontslagen, terwijl u het oneens bent met de reden voor dit besluit of zelfs niet weet waarom dit gebeurd is? Bent u juist zelf een werkgever die veel overlast ondervindt van een werknemer op uw werkvloer, maar weet u niet zo goed of u hem of haar op staande voet kunt ontslaan zonder de wet te overtreden? In ieder geval raden wij u aan om contact op te nemen met een deskundige advocaat. U doet er echter goed aan om eerst even het onderstaande overzicht te bekijken waarin u onder ander leest over de criteria voor een ontslag op staande voet, over het kantonrecht, en over uw recht op WW. Zo kunt u ook beter ingelicht naar de advocaat stappen en deze duidelijke en nauwkeurige vragen stellen.

Wat zijn de wettelijke voorwaarden?

U mag als werkgever in Nederland uw arbeiders niet zomaar op staande voet ontslaan. U ontzegt iemand dan namelijk per direct loonsbetaling en dit gaat tegen de wet in. Een dergelijke situatie vereist een zogenaamde dringende reden. Wanneer u niet snel genoeg handelt, verloopt uw recht dan ook omdat het niet langer als dringend wordt gezien. De wet bepaalt de voorwaarden die een direct ontslag rechtvaardigen en wij hebben voor u een aantal voorbeelden op een rijtje gezet. U mag een werknemer op staande voet ontslaan wanneer deze regelmatig dronken is, gewelddadig handelt, diefstal of een ander misdrijf tegen uw bedrijf begaat, ontucht op het werk pleegt, roekeloos gedrag vertoont dat eigendommen of mensenlevens in gevaar brengt, en hardnekkig weigert om redelijke opdrachten uit te voeren. De werknemer kan echter ook zelf op staande voet ontslag nemen, wat vaak gepaard gaat met het recht op vergoeding. Ook hieraan zitten allerlei voorwaarden. Voorbeelden zijn het weigeren van loonsbetaling of in stand houden van levensgevaarlijke situaties op de werkplaats.

Vecht een ontslag aan

Een werknemer kan dus per direct worden ontslagen volgens de bovengenoemde criteria. Wanneer er echter geen rechtsgeldige grond is voor het ontslag, kan de werknemer dit besluit aanvechten. Zo wordt misbruik van het systeem voorkomen. Een kantonrechter zal dan bepalen of het ontslag rechtsgeldig is of niet. Wanneer het niet rechtsgeldig blijkt te zijn, wordt het ontslag te niet gedaan, wordt de werknemer in functie hersteld en ontvangt hij wederom recht op loon. Een werkgever kan daarom ook een ontslag op staande voet ontslaan en direct naar de kantonrechter stappen wanneer hij een werknemer wilt ontslaan. Ook kan dit via het UWV WERKbedrijf. Het ontslag op staande voet is een erg grondige ingreep omdat het de werknemer het recht op WW ontzegt. Het is dus zeer waarschijnlijk dat een werknemer zo’n ontslag zal aanvechten. Een werkgever doet er dus verstandig aan om dit te vermijden tenzij hij een hele duidelijke reden daarvoor heeft.

Stel nauwkeurige vragen

Nu u de basisbeginselen kent van het ontslag op staande voet volgens het wetboek, kunt u ook beter te rade gaan bij een advocaat en deze gerichte vragen stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *