Muziek heeft effect op het eetgedrag
Wist u dat muziek een grote invloed heeft op uw eetgedrag, en hoe u eten beleeft? Een hoogleraar van Oxford University heeft onderzoek gedaan over het effect van muziek op hoe we eten beleven, en hier is uitgekomen dat we op verschillende manieren door muziek beïnvloed kunnen worden wanneer we eten. Geen wonder dan muziek in de horeca zo’n grote rol speelt! In dit blog vertellen we meer over het effect van muziek op onze beleving van eten.
Proeven met alle zintuigen
Wanneer we eten, proeven we niet alleen maar met onze mond. Proeven doe je namelijk met alle zintuigen. Ook geluid speelt er dan ook een belangrijke rol in. Uit het onderzoek zijn onder andere de volgende resultaten gebleken:
- Wanneer u wijn (of andere dranken) drinkt en tegelijkertijd naar klassieke muziek luistert, lijkt het drinken ‘duurder’.
- Wanneer u de muziek die gedraaid wordt mooier vindt, gaat het voedsel lekkerder smaken. Dit fenomeen wordt ook wel ‘zintuiglijke overdracht’ genoemd. De mening over de muziek die gedraaid wordt, wordt overgedragen op wat u van het eten of drinken vindt.
- Bepaalde muziekinstrumenten worden gekoppeld aan een smaak. Een piano klinkt bijvoorbeeld ‘zoet’. Daarom wordt het gekoppeld aan fruit zoals bramen, abrikozen en frambozen.
Snelle muziek = sneller eten?
De muziek heeft niet alleen effect op hoe het eten en drinken smaakt, maar ook hoe snel u eet! Wanneer er langzame muziek geluisterd wordt tijdens het eten, is het vaak zo dat het eten langer in de mond blijft. Daardoor blijft de smaak ook langer hangen. Als de muziek die afgespeeld wordt tijdens het eten juist snel is, dan eten we ook sneller en vervaagt de smaak sneller.
Muziek in de horeca
Geen wonder dus dat muziek (heel effectief) gebruikt wordt in de horeca. Restaurants en andere horecagelegenheden spelen met de muziek in op hun gasten. Door de muziek te spelen die hun doelgroep leuk vindt, wordt het eten namelijk als lekkerder ervaren. Bovendien spelen chique restaurants vaker klassieke muziek zodat het eten nog luxer lijkt. Langzame muziek wordt gespeeld op plekken waar mensen rustig van hun eten genieten, terwijl snelle muziek gedraaid wordt in bijvoorbeeld fastfood restaurants waar een snelle doorloop belangrijk is om zo veel mogelijk klanten te bedienen. Over muziek wordt in de horeca dus zeker nagedacht!