Het verschil tussen gedenktekens, grafstenen en grafmonumenten
In de natuursteenbranche wordt de grafsteen op diverse manieren benoemd. Veelal kiest een bedrijf ervoor het woord ‘grafsteen’ in gebruik te nemen, of men maakt de keuze voor ‘grafmonument’ of ‘grafzerk’. Voor nabestaanden is het hierdoor moeilijker hierin een onderscheid te maken. In dit blog vertellen wij u meer over de verschillende gedenktekens, zodat u straks het juiste gedenkteken voor uw dierbare kunt kiezen. Lees snel verder en ontdek wat het verschil is tussen een grafsteen, grafmonument en een grafzerk.
Wat is de officiële benaming?
Voor de grafsteen wordt het woord ‘gedenkteken’ gebruikt als de officiële benaming hiervoor. Dit is vastgesteld door de Algemene Bond voor Natuursteenbedrijven en het Brancheplatform Natuursteen. Ook gemeentelijke instanties en andere officiële instanties nemen het woord ‘gedenkteken’ in acht. Een gedenkteken bestaat ook weer uit diverse soorten. Zo valt het gedenkteken onder te verdelen in grafstenen, grafmonumenten en grafzerken. Een grafsteen is weer anders dan een grafmonument en ook een grafzerk verschilt hier weer van. Bent u benieuwd wat deze verschillen precies inhouden? Dan vertellen wij u hieronder graag meer.
De grafsteen
De grafsteen staat bekend als een staande steen, welke gemaakt is van natuursteen. Vroeger werd een grafsteen doorgaans gemaakt van hardsteen. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze term het meest wordt gebruikt, hoewel niet alle grafstenen meer van steen zijn. Dit brengt ons bij de volgende categorie.
Het grafmonument
Het grafmonument is een staande letterplaat gecombineerd met een liggend gedeelte. Dit liggende gedeelte dient ter bedekking van het graf en bestaat uit een omranding met een dekplaat. De reden dat een grafsteen niet de juiste benaming is voor een grafmonument, houd stand met het feit dat er tegenwoordig diverse materialen voor gedenktekens worden gebruikt. Denk hierbij aan cortenstaal, RVS en glas. Vandaar dat men dan ook spreekt van een grafmonument in plaats van een grafsteen of grafzerk.
De grafzerk
Een grafzerk is anders dan een grafsteen en het grafmonument, waarover wij net vertelden. De grafzerk is namelijk een lange, liggende plaat die ervoor zorgt dat het gehele graf bedekt is. Van een letterplaat is hierbij geen sprake, in tegenstelling tot grafmonument. Dit maakt het verschil tussen een grafmonument en een grafzerk.
De gedenksteen
De ‘gedenksteen’ is ook een benaming die naast de grafsteen, grafzerk en het grafmonument geregeld voorkomt. Echter is ‘gedenksteen’ een meer vriendelijke benaming voor de welbekende grafsteen. In feite hebben beiden dan ook dezelfde betekenis.
Een korte samenvatting
Zoals u zojuist heeft kunnen lezen, bestaan er drie soorten gedenktekens. Dit zijn grafstenen, grafmonumenten en grafzerken. Vaak ziet u dat deze namen in de praktijk door elkaar gebruikt worden. Toch zijn hier zeker verschillen tussen. Wanneer u het gedenkteken kiest voor uw overleden dierbare, is het van belang dat u de verschillen hiertussen weet. Zo bent u er straks zeker van dat het gedenkteken geheel naar wens is. Vraag een specialist in natuursteen eventueel om advies. Wij wensen u succes en sterkte bij uw zoektocht naar een uniek gedenkteken.